Позоришна представа – „Дервиш и смрт“ 30.09.2019.

ЛИЦА

Ахмед Нурудин – Слободан Ћустић
Бећир – Милош Лазић

Дервиш и смрт

О ДЕЛУ

Роман ДЕРВИШ И СМРТ је најзначајније дело у књижевном стварању Меше Селимовића, али и значајно дело у нашој целокупној књижевности. Дело је особено по стилу, језику, филозофији живота, психолошкој анализи и техници обликовања. По тим и многим другим квалитетима спада у сам врх наше романескне прозе. ДЕРВИШ И СМРТ је роман лика -од почетка до краја у средишту је личност сејха Ахмеда Нурудина, који исписује свој животопис, а сагледавање живота довело је до поразног сазнања да је живот прошао у празнини и неискоришћености, у узалудности и бесмислу, без јасних трагова. Ово је и психолошки роман – обликован је као исповест јунака који, на крају животног пута, у очекивању смрти, своди свој животни биланс. То је и филозофски роман – у његовом средишту је човек као морално биће и смисао његове егзистенције.

РЕЧ РЕДИТЕЉА / ГЛУМЦА

„Могао бих да кажем, као и свака будала: да се није десило то што се десило, мој живот би био друкчији. Човјек је проклет, и жали за свим путевима којима није прошао. Kакво сам ја свјетло? Чиме сам просвијетлјен? Знањем? Вишом поуком? Чистим срцем? Правим путем? Несумњањем?

Све је дошло у питање… Све спада с мене, и остаје оно што је било прије свега, гола кожа и го човјек… „

У Мешином роману ДЕРВИШ И СМРТ пронашао сам нешто што ме је већ после прве прочитане странице зауставило. Снажан приказ највеће човекове муке – сумње. Сумња у све и дилема око свега су неисцрпни бунар духовности и неиспитаних тајни лјудске душе којом се Меша бави. Основни мотив настајања ове представе је моја дубока фасцинација непоновлјивим начином на који то ради. Нјегова изјава у роману „Ја немам два срца, Једно за лјубав, друго за мржњу“ је нешто најхрабрије, најчасније и највеличанственије што може рећи један човек.

Време трајања: 1 сат 10 мин.