Изложба „Башта ћирилице“ Лазар Димитријевић и Немања Драгојловић 06.06.2019.

У оквиру манифестације „Ћирилична баштина“ Установа „Култура“ представља изложбу

„Башта ћирилице“
аутора:
Лазара Димитројевића и Немање Драгојловића

„Развојем технологије, еволуира и културолошко наслеђе као што су језик и писмо. На том пољу латинично писмо, услед све масовније примене као и економске надмоћи земаља у којима се латиница неприкосновено користи, помера стандарде технолошке и естетске еволуције. Из тог разлога, креирањем и афирмисањем ћириличног писма, аутори изложбе на специфичан начин саопштавају о уметности, и то не само садржајем свог ликовног језика, већ и самоим обликом слова. Аутори Немања Драгојловић и Лазар Димитријевић, веома агилно препознају и прате захтеве напоменутих модерних трендова, уз потврду великог броја корисника ових ћириличних фонтова.“
(Из текста каталога изложбе „Башта ћирилице“, аутор Александра Димитријевић, МА, историчарка уметности)

ЛАЗАР ДИМИТРИЈЕВИЋ
Рођен 1981. године у Бајиној Башти. Дипломирао на Филилошко-уметничком факултету у Крагујевцу 2008.г. на Катедри за графички дизајн. Од 2008. до 2013. године је уметнички директор Dizajn studija BOX. Од 2008. ради на на Филилошко-уметничком факултету у Крагујевцу, где од 2014. године као доцент држи наставу на предметима Калиграфија и Типографија. Аутор је преко 40 типографских писама и учесник на преко 40 групних и самосталних озложби у земљи и иностранству. Добитник је међународних признања, а неки од његових признања публиковани су од стране реномиранх издавача као што су Backport, ZEIX и Design House. Члан је УЛУПУДУС-а од 2010. године. Посвећен је писму и калиграфији, ћиви и ради у Крагујевцу.

НЕМАЊА ДРАГОЈЛОВИЋ
Рођен 1983. године. Дипломирао на Филилошко-уметничком факултету у Крагујевцу 2008.г. на одсеку Примењена уметност, смар Графички дизајн. Након скоро деценије проведене у адвертајзингу на позицији арт директора и рада за бројне домаће и иностране клијенте, 2014. године је изабран у звање доцента на Филилошко-уметничком факултету. Тренутно држи наставу на основним и мастер академским студијама. Живи у Београду.