Пројекције филмова – турнеја „Слободне зоне“ 08.06.2018.

Распоред филмова:

понедељак – Дан ослобођења (док)
уторак – Чавела (док)
среда – Ћамбра (игр)
четвртак – Црвени пас: прави плави (игр)
петак – 500 година (док)

све пројекције почињу у 20 часова
улаз је слободан!

хттп://фреезонебелграде.орг/о-нама/

Пет најбољих филмова са нашег 13. фестивалског програма, одржаног од 1. до 6. новембра 2017. у Београду, Новом Саду и Нишу, по избору публике и селектора фестивала, биће приказани и у осталим градовима Србије, у сарадњи са локалним невладиним организацијама и културним центрима.

Предводник овогодишњег избора, који ће у току априла, маја и јуна обићи Србију, је филм који је отворио новембарски фестивал у Београду, Новом Саду и Нишу. У питању је документарни филм „Дан ослобођења“, који приказује чувени контроверзни наступ рок групе Лаибацх у Северној Кореји, последњој комунистичкој “диктатури” света.

Затим следи филм који је постао хит европских фестивала 2017. и који је на Слободној Зони освојио Награду публике, документарни филм „Чавела“, о љубавници Фриде Кало и вечитој инспирацији Педра Алмодовара, који је на Берлиналу запамћен по вишеминутним овацијама после филма.

Трећи филм који ће бити приказан на Турнеји Слободне Зоне је играни филм „Ћамбра“ који је на Фестивалу у Кану освојио Еуропа Цинемас Лабел Аwард. Овај узбудљиви филм прати 14-годишњака који живи у малој Ромској заједници и чија авантура почиње након што му брат нестане.

Публика широм Србије имаће прилику да погледа и играни филм „Црвени пас: прави плави“ о пријатељству и авантури дечака и једног олињалог пса који постаје аустралијска легенда.

Пети филм на Турнеји биће документарац „500 година“ који приказује епску причу која је довела Гватемалу до одлучујуће тачке у њеној историји. Филм је рађен из перспективе већинске староседелачке популације Маја приказујући тешкоће с којима се борба за правду суочава.